Araba Fiyatlarının Yükselme Sebebi Nedir
Araba fiyatlarının yükselme sebebi nedir sorusu günümüzde ülkemizde yaşayan ve araba almayı düşünen çoğu kişinin merak ettiği sorulardandır. Türkiye, sıfır ve ikinci el otomobil pazarının en aktif olduğu ülkeler arasında yer almaktadır. Her ne kadar otomobil pazarında en aktif olan ülke olsak da alım gücü olarak kötü bir durumdayız.
Bu anlamda galeriler, ikinci el marketleri ve otomobil fuarlarında gözlemlenen yoğun kalabalık otomobil ticareti verilerinin olumlu yönde artış gösterdiğini işaret ediyor. Fakat ülkemizdeki otomobil fiyatlarını diğer ülkelerde bulunan araba fiyatları ile karşılaştırırsanız, fiyatlarda ciddi bir fark yaşandığını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Bu gözlemden sonra herkesin aklında tek bir soru oluşuyor “araba fiyatları neden bu kadar yüksek?”.
Türk toplumunda yaşayan insanların ulaşımı kolaylaştırma ve keyifli vakit geçirme isteği otomobil ticareti hususu karşısında hareketlilik kazandırıyor. Tüm bu gelişmelere rağmen otomobil fiyatlarında durdurulamaz bir şekilde artış yaşanıyor. Otomobillerdeki yaşanılan bu fiyat artışları çeşitli değişkenlere bağlı olarak gelişmektedir. Bu değişkenlerin en önemli unsurları vergi sistemi ve döviz kurlarındaki değişimlerdir.
Araba Fiyatlarındaki Artışın Nedenleri
Öncesinde de belirttiğimi üzere Türkiye bir otomobil ihracat ülkesi olarak geçmektedir. Günümüzde ihraç edilen otomobil fiyatları yüksek vergilendirme sistemine tabi tutulmaktadır. Her aracın net fiyatına ÖTV, KDV, motorlu taşıtlar vergisi ve diğer işlem ücretleri eklenmektedir.
Vergi oranlarındaki sürekli değişiklikler, otomobil fiyatlarının yükselmesini doğrudan sağlamaktadır. Yani kısa ve net olarak otomobil fiyatlarındaki istikrarlı artışın temel nedeninin vergilerdeki değişimler olduğunu söyleyebiliriz.
Arabalardaki Yüksek Vergi Oranları
Otomobil fiyatlarını etkileyen vergi sistemine daha yakından bakmak üzere yazımıza devam edeceğiz. Sıfır aracın ideal satış fiyatı üretici tarafından belirlenmektedir. Bunun ile birlikte araç alımı ülkemizde özel tüketim kapsamına girmektedir.
Araba fiyatlarında genel artışa yol açan vergi ÖTV olarak karşımıza çıkar. ÖTV, silindir hacmine ve araçların fiyatına göre belirlenir. Silindir hacmine ve aracın net fiyatına bağlı olarak ÖTV yüzde 50, yüzde 60, yüzde 110, yüzde 160 olarak tahsil edilmektedir.
Bunun dışında otomobil fiyatlarına yüzde 18’lik sabit katma değer vergisi (KDV) de eklenmektedir. Araç fiyatlarının net fiyattan önemli ölçüde daha yüksek olduğu araç vergisi, tescil ve tescil ücretleri de mevcuttur. Belirli dönemlerde yasa koyucuların ve yürütme organlarının kararları nedeniyle vergi oranlarındaki artış, otomobil fiyatlarında artışa neden olmaktadır.
Araç Fiyatlarında Döviz Birimi
Otomobil fiyatlarında istikrarlı bir artışa neden olan bir diğer faktör de döviz kurlarındaki dalgalanmalardır. Özellikle son yıllarda dolar ve euro fiyatlarındaki artış, otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Döviz ile araba fiyatlarının artmasının temel nedeni, otomobillerin yurtdışında satın alınmasıdır. Türk Lirası’nın dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi otomobil fiyatlarında doğrudan artışa neden olmuştur.
İkinci El Araç Fiyatları Neden Yükseliyor?
İkinci el araçlar, sıfır araç fiyatlarından etkilenmektedir. Sıfır araç fiyatlarındaki artış ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Vergiler ve dövizler nedeniyle sıfır araç fiyatlarının yükselmesi, genellikle ikinci el piyasada talebin artmasına neden olmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak araç sahipleri ve galeri sahipleri fiyatlarda artış yapmaktadır.
İkinci el fiyatları etkileyen diğer faktörler ise otomobilin değişen bir parçasının varlığı, boya ve kaza durumu, araç modellerinin pazar paylarıdır. Alıcılar bundan hoşlanmasa da, fiyat artışlarının otomobil ticareti üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur ve her yıl otomobil satış verileri artmaktadır. Araba fiyatlarının yükselme sebebi nedir gibi benzer ve güncel içeriklerimize ulaşabilmek için Google aracını kullanabilirsiniz. Google aracından sitemize ulaşarak diğer tüm içeriklerimize ulaşabilirsiniz.