En İyi Otomatik Şanzıman ve Çeşitleri Nelerdir?
Şanzıman bir otomobilin hareket edebilmesini sağlayan en önemli parçalardan biridir. Şanzıman dişlerden oluşur. Bazı şanzımanlar manuel olarak hareket ederken bazıları otomatik olarak kendiliğinden hareket eder. Otomatik şanzımanlar sürücünün işini kolaylaştırır. Bu nedenle sürüş konforu açısından çok önemlidir.
Otomatik vitesli araçlar geçmişte lüks olarak tanımlanırken, trafiğin artması ve trafikte problemlerin yaşanması sayesinde günümüzde çok daha popüler hale gelmiştir. Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde trafiğin yoğun olması, otomatik vitesli araçların satışını daha hızlandırmıştır.
Otomatik araçlar sürücüye konfor sağlarken beraberinde kullanıcılarında merak ettiği bazı soruların oluşmasına neden oldu. Bunlar arasında en dikkat çeken ise en iyi otomatik şanzımanın hangisi olduğudur.
Otomatik şanzıman çeşitlerini ve bunlar arasındaki farkları sizin için bir araya getirdik.
Otomatik Şanzıman Çeşitleri Nelerdir?
Otomobil firmalarının büyük bir bölümü otomatik araç üretiyor. Bu da farklı şanzıman çeşitlerinin ortaya çıkmasına imkan sağlıyor.
Aşağıda üretilmiş olan otomatik şanzıman çeşitleri belirtilmiştir.
- Tam Otomatik Vites,
- Tek Kavramalı Otomatik,
- Çift Kavramalı Otomatik
- CVT Otomatik
Tam Otomatik
Tam otomatik şanzımanlı otomobillerde araç yük ve yol durumuna uygun olarak kendiliğinden vites değiştirir. Diğer otomatik şanzımanlarda olduğu gibi debriyaja gerek duymaz. Otomatik şanzımanın beyninden aldığı komutlarla hidrolik vites geçişleri sağlanır.
İlginizi çekebilir: Siber Güvenlik
Tek Kavramalı Otomatik
Yaygın olarak kullanılan şanzıman türüdür. Birçok marka tarafından kullanılan bu şanzıman vitesleri kendisi değiştirir. Yakıt tasarrufu açısından olumlu görülse de her otomobilde yakıt miktarı değişiklik gösterir. Bu tip şanzımanlar otomatik olsa da sürücünün kendisinin manuel olarak geçirmesi içinde görev yapar.
Çift Kavramalı Otomatik (DSG)
Çift kavramalı olan bu şanzıman türünde vites geçişleri hızlı ve seridir. En yaygın sorunu ise yokuşlarda geri kaçırmasıdır.
DGS şanzıman, çift kavramalı şanzıman türüdür. Vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı olarak değiştiriyor. Bu sayede seri vites geçişi sunar. DSG şanzımanlarda yokuş kalkış desteği zorunludur.
CVT Şanzıman
CVT şanzımanlar daha az yakıt tüketimi sağlar. Bu şanzımanların diğer otomatik şanzımanlara göre farklı tork konvertörü olmasıdır. Bu şanzımanlarda vites dişlisi ile senkromec gibi parçaların yerin planet dişlisi geri vites olarak görev yapar.
Sonuç olarak toparlayacak olursak tam otomatik şanzımanlar iyi olarak biliniyor olsa da sizin araçtan beklentinize göre en iyi şanzıman tercihiniz de ortaya çıkacaktır.