laptop incelemeoyunpcmobilotomobil

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ? Hakiki Bal Nasıl Tespit Edilir ?

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ? Hakiki Bal Nasıl Tespit Edilir ?
28.07.2022
517
A+
A-

Gerçek bal nasıl anlaşılır değinmeden önce bal konusunu da kısa giriş yapalım. Günümüzde her ürüne katkı maddesi eklendiğini hemen hemen hepimiz biliyoruz. Profesyonel şekilde yapılan bu işlemler ile birlikte ürünlerin gerçek mi sahte mi olduğunu almak da zor hale gelmektedir. Alacağınız ürünlerin hakiki mi sahte mi olduğu konusunda dikkatli olmalısınız çünkü bu tür ürünleri anlamak kolay değildir. Birçok ürünün doğasını bozan katkı maddeleri yarardan çok zarar vermektedir o yüzden seçerken hassas olmalısınız. Bu ürünlerden biri ise günümüzde her derde deva olarak tanımlanan baldır. Bildiğiniz üzere şifa kaynağı olan bal’ın yüzlerce faydası bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri şunlardır;

– Kış aylarında boğaz ağrısına iyi gelmesi,

– Bakterilere karşı vücuda güç vermesi,

– Beynin gelişimindeki rolü,


– Cilde aydınlık vererek lekeleri gidermesi ve kanserden korumasıdır.

Bu bahsettiğimiz faydalar gerçek ballardan elde edilir. Günlük kullandığınız ballardan fayda göremiyorsanız tükettiğiniz bal gerçek bal olmayabilir. Her konuda balın şifa olmasından dolayı bal sektöründe birden çok sahte bal üretilebilir ve tüketicilere gerçek bal yerine satılabilir. Bu sebeple aldığınız ballara dikkat etmelisiniz. İlk bakışta gerçek olup olmadığı anlaşılmayabilir, bu yüzden her ürün de olduğu gibi sahte ürünler sizi yanıltabilir. Gerçek balı diğer ballardan ayırabilmeniz için 10 maddede sizlere gerçek bal nasıl anlaşılır konusunu araştırdık.

GERÇEK BAL TESTLERİ ?

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ? Hangi Testler Sırasıyla Uygulanabilir


  1. Şekerlenme Testi Yapın

  2. Yumurta Sarısı Testi Yapın

  3. Renk Testi Yapın

  4. Sirke ve Bal Karışımı Testi Yapın

  5. Donma Testi Yapın

  6. Yapışkanlık Testi Yapın

  7. Doku Testi Yapın

  8. Su Testi Yapın

  9. Tadım Testi Yapın

  10. Geçirgenlik Testi Yapın

  11. Yanma Testi Yapın

Ne kadar bal’ın sahtesi yapılsa da gerçeğini anlamak birkaç testle mümkündür. Yapacağınız bu küçük deneylerle tükettiğiniz balın kalitesini ve orijinalliğini kısa sürede anlayabilirsiniz. Aşağıdaki maddeler size bu konuda yardımcı olacaktır.

  • Şekerlenme Testi

Gerçek balı sahte ballardan ayırmanın kolay yollarından biri bal’ın şekerlenip şekerlenmediğine bakmaktır. Eğer bal’ı buzdolabına veya soğuk bir ortama bırakırsanız gerçek olan bal yavaşça kristalleşmeye başlar ve şeker yüzeye çıkar, sahte bal da ise bir değişim olmaz. Bu da tükettiğiniz balın gerçek olduğunu gösterir ve uzun süre kullanıma uygundur.

  • Yumurta Sarısı Testi

En dikkat çeken yöntemlerden biri ise Yumurta Sarısı Testidir. Bu testi uyguladığınız zaman çıkan sonucu göre ballarınızın kalitesini ve gerçek olup olmadıklarına karar verebilirsiniz. Bu yöntemde evinizdeki bal ile yumurta sarısını bir kapta karıştırın ve eğer çıkan sonuçta yumurta sarısı pişmiş gibi bir görüntü alırsa kullandığınız bal gerçektir fakat yumurta sarısında bir farklılık olmazsa bu da tükettiğiniz balın gerçek olmadığını gösterir.

  • Renk Testi

Markete gittiğinizde reyonlarda birçok bal olduğu için seçmekte kararsız kalıyorsunuz ve o anda uygulayabileceğiniz bir test de yok. O halde yapılacak ilk iş bal’ın rengine bakmak olacak. Gerçek balların renkleri genellikle açık saydamlıktan koyu kahveye doğru değişiklik gösterebilir. Fakat üretici sadece koyu renkte bal satıyorsa dikkatli olmanızda fayda var. Bu da gerçek bal’ı ayırt etmek için bir başka yöntemdir.

  • Sirke ve bal karışımı Testi

En dikkat çekici ve farklı yöntemlerden bir diğeri ise sirke ve bal’da oluşan karışımdır. Balınızın gerçek olup olmadığını merak ediyorsanız iki dakikanızı alacak bu yöntem sayesinde gerçek balın nasıl olduğunu kolay şekilde anlayabileceksiniz. Bir kaşık balı iki üç damla sirke suyu ile karıştırın ve bal köpürmeye başlar ise bu balın sahte yani katkılı olduğunu gösterir. Gerçek bal ise hiçbir tepkime vermeyecektir.

  • Donma Testi

Ballarınızı buzdolabına veya soğuk bir yere götürdüğünüzde ballarınızın donduğunu göreceksiniz ama kaygılanacak bir durum yok. Aksine donan balların gerçek bal olduğunu söyleyebiliriz. Gönül rahatlığı ile hem o şekilde kullanabilirsiniz hem de tekrar eski haline getirerek tüketebilirsiniz. Zeytinyağlarında olan dibe çökme olayı balın donmasında da olur.

  • Yapışkanlık Testi

Yapışkanlık, bal’ın gerçek olduğunu anlamak için yapılan en pratik yöntemlerden biridir. Aldığınız baldan bir parmak kadar alın ve iki parmağınızın arasına koyun. Göreceksiniz ki gerçek olan bal elinize yapışmayacaktır fakat sahte olan bal parmaklarınıza yapışacaktır.

  • Doku Testi

İki farklı balı kıyasladığınız zaman ikisinin arasındaki doku, yapı farkı mutlaka olacaktır. Gerçek balı kavanozdan akıtmanız zaman alacaktır çünkü saf bal sert ve ağır bir dokuya sahiptir. Sahte bal ise daha yumuşak bir dokuya sahip olduğu için kavanozdan çıkması kolay olur.

  • Su Testi

Bir diğer kolay ve ilgi çekici test ise su testidir. Bunu uygulayabilmek için iki geniş tabanlı tabaklara ve bir miktar suya ihtiyacımız olacak. Her iki kaba da bir kaşık bal akıtıp ardından kenarlarından yavaşça su dökeceğiz. Ardından iki tabağı da eşit oranda salladıktan sonra göreceksiniz ki ballardan birinin şekli bozulmaya başlayacak ve suya karışacaktır. Bir diğerinin ise su da şekli bozulmaz ve gittikçe petek şekline büründüğünü göreceksiniz. İşte suda dağılan bal katkılı baldır. Şeklini koruyan bal ise gerçek baldır.

  • Tadım Testi

Tadına bakmak bir ürün için belirleyici faktör olabilir ama bunun bal için geçerli olduğunu kabul edemeyiz. Yani tadı güzel gelen ürünleri genelde gerçek olarak kabul ediyoruz fakat bu bal için söz konusu değil çünkü gerçek bal genzi yakan ve acı veren bir tada sahiptir, gerçek balın aksine sahte bal ise şekerli, aromalı bir tada sahip olduğu için ağızda daha hoş bir tat bırakır. Bu sebeple balın tadına baktığınızda bu nokta dikkatinizden kaçmasın.

  • Geçirgenlik Testi

Gerçek ballar döküldüğü zaman leke yapmaz ve maddeye geçme durumu olmaz, fakat sahte balarda böyle değildir. Sahte ballarda geçirgenlik yüksektir ve bir elbiseye dökülmüş ise leke yapar. Bunu bir peçete yardımı ile kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Peçeteye seyreltilmiş(sahte) bal dökerseniz ıslaklık ve leke oluşurken saf balda bu durum olmaz.

  • Yanma Testi

Doğal balların yapılış nedeni ile içerisinde ufak miktarda alkol barındırabilirler bu sebeple, hakiki balın içine batırılmış bir kibrit çöpü, balı yakan alevle birlikte yanacaktır. Sahte balın içine batırılmış bir kibrit çöpü ise yanmaz. Bunun nedeni, balda çok fazla nem olmasıdır. Başka bir örnek verecek olursak, bir mum fitilini balın içine bandırıp ardından yakmaya çalışın. Eğer fitil kolay şekilde tutuşursa bu gerçek bal olduğuna işarettir. Bu yöntem ile de çok rahatlıkla balların gerçekliğini test edebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz faktörler dışında, balların üretim yerleri ve ambalajları da önem arz etmektedirler. Aldığınız ürünlerin coğrafi konumu da bal alırken işinize yarayabilir çünkü hakiki ballar genelde yüksek kesimlerde üretilir. Buna örnek verecek olursak Rize Anzer balı en güzel ballar arasındadır. Ek olarak, Mersinin yüksek kesimlerinde üretilen Eğriçayır balı en güzel ballar arasında yerini almış hatta tescillenmiştir. Bir diğer faktör ise tabi ki ambalajları dikkatlice okumamız gerektiğidir. İçerisinde nişasta, glikoz şurubu ve fruktoz şurubu varsa bunların katkılı olduğunu anlamalısınız.

Kısacası, tükettiğiniz balların saf olduğuna dikkat etmenizde yarar vardır ve bahsettiğimiz maddelerden bir kaçı sizlere balın gerçek olup olmadığı konusunda yardımcı olacaktır. En hakiki balları tabi ki işini ustalıkla yapan kişilerden almalısınız ve bahsettiğimiz özellikleri de gözden kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir Doğal Taşlar ve Özellikleri Nelerdir ?

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır Video Tarifi ;

gerçek bal nasıl anlaşılır
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.