Kalp Pili Nedir ? Nasıl Neden Takılır Fiyatları Ne Kadar ?
Bu yazımızda kalp pili nedir başta olmak üzere kalp pili ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruları detaylı olarak cevapladık. Tüm ana ve alt başlıkları detaylı okumanızı tavsiye ediyoruz. Yazımızda sizin için faydası olabileceğini düşündüğümüz birde video ekledik.
Kalbin iletim sistemi ve ritim bozukluklarını düzeltmek için kullanılan elektronik aletlere kalp pili denir
Kardiak Pacemaker diye de bilinen kalp pilleri geçici ve kalıcı olmak üzere iki gruptur.
Kalbin elektrik sisteminde meydana gelen sorunlar kalbin yeterince kan pompalamasını ve düzgün çalışmasını engeller. Kalp pillerinin amacı kalbin sağlıklı çalışmasına, vücudun gereksinim duyduğu kanı yeterli miktarda pompalamasına yardımcı olmaktır. Elektrik sisteminde oluşan anormalllikleri düzeltmek için geliştirilen bu cihazlar, elektriksel bakımdan eksik olan kısmı tamamlar.
Kalbin elektrik sisteminde çeşitli sorunlar gözlemlenebilir. Bazı insanlarda elektriksel uyarıların çıkış noktası olan sağ kulakçığın sinoatriyal düğümünde problem olabilir. Bu durumda kalp ritmi yavaşlar, vücuda ihtiyaç duyduğu kanı pompalamakta zorlanır.
Sersemlik, baş dönmesi, çarpıntı, çabuk yorulma, baş dönmesi ve ciddi vakalarda bayılma durumu ortaya çıkar.
Bazı hastalarda ise, kalpte oluşan uyarı gerekli noktalara iletilemiyor olabilir.
İşte bu gibi durumlarda kalpteki sorunu ortadan kaldırmak ve yavaşlayan kalp hızını normal düzeye getirmek için kalp pillerinden yararlanılır.
Kalp pilleri kalp atışını takip eder. Çok yavaş olduğunu algılarsa kalbe elektrik sinyalleri yollayarak atış hızını artırır. Ayrıca kalp pillerinin birçoğu çeşitli sensörler içerir. Bu sensörler egzersiz yaparken solunum hızını, vücut hareketlerini algılar. Kalp pilini uyarır.
Kalp dokularının eş zamanlı bozulması, kalp atışlarının düzensiz olması, kalp hızının normalden daha az veya fazla olması gibi durumlarda kalp pili önerilir.
Kalp Pili Nedir? hakkındaki videoyu izlemenizi öneririz. Yada Dilerseniz Yazımızın Devamında da detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Kalp Pili Çeşitleri
- Kalıcı Kalp Pili
Kalbin elektriksel sistemindeki ciddi kusurlarda bu kalp pillerinden yardım alınır. Kalbin hayati fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
Kalbimiz hareketli bir organdır. Akciğerlerin desteğiyle temiz-kirli kan döngüsünü gerçekleştirir. Bu işlevi pompa gibi çalışarak yerine getirir. Belli bir düzende, kasılma-gevşeme döngüsüyle çalışır. Buna ritim adı verilir.
Söz konusu hareketler içsel elektriksel iletim sistemi vasıtasıyla olur. Ritmin kontrolsüz azalması, artması, düzensizleşmesi durumunda ortaya çıkan hayati riskler kalıcı kalp pilleri ile çözülür.
Bu pillerin kullanım amaçları üç başlık altında incelenebilir:
- PACEMAKER cihazlar: Kalbin hızını ve ritmini düzenler.
- BİVENTRİKÜLER: Kalbin kasılma verimliliğini artırır. Kalp kaslarının zayıflaması durumunda tercih edilir.
- KARDİYOVERTER DEFİBRİLATÖR (ICD) cihazlar: Kalp kaslarında ciddi zayıflama veya kalp hızının kontrolsüz artışı ile meydana gelen ânî ölüm riskini engellemek için kullanılır.
- Geçici Kalp Pili
Bazen kalpte geçici Bradikardiler veya bloklar gelişir. Bunlar kendi kendine düzelebilir. Söz konusu rahatsızlıklar iyileşene kadar hastanın kalp ritmini devam ettirmek, hayati tehlike oluşmasını önlemek için geçici kalp pillerine başvurulur. Bunlar özel lead ve kalp pili kutusundan oluşur.
Lead; kasık, kol veya boyundaki bir damar yolu vasıtasıyla kalbe yerleştirilir. Telin bir ucu ise dışarıdan kalp pili kutusuna bağlanır. Hastanın durumu düzeldikten sonra kolayca çıkarılabilir.
En Yaygın Kalp Pili Türleri
Farklı kalp rahatsızlıklarına özel olarak üretilmiş kalp pilleri mevcuttur. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- DDD kalp pilleri
Bunlar çift kabloludur. Biri sağ karıncığa, öteki sağ kulakçığa uyarı verir.
- VVİ Kalp Pilleri
Kalbin karıncığını uyarmak için kullanılır. Tek kabloludur.
- ICD (İmplante edilebilen kardiyoverter – defibrilatörler)
Elektroşok verme özelliğine sahiptir. İleri düzey kalp yetmezliğinde tercih edilir. Hücresel kanal problemleri veya kardiyomiyopati gibi doğuştan bazı kalp rahatsızlıkları olanlarda da bu pillerden yararlanılır.
Kalbin karıncık bölümünden kaynaklanan, yaşamı tehdit eden ciddi boyuttaki ritim bozukluklarına ve kalp çarpıntılarına karşı etkilidir.
Ölüme yol açabilecek ritim bozuklukları oluştuğu zaman cihaz bunu algılar ve düzeltebilmek amacıyla özel tedavi algoritmasını devreye sokar. Bu yeterli gelmezse elektriksel şok başlatır.
Kalp Pilinin Yapısı Nasıldır?
Bu cihazların yapısında elektrotlar ve jeneratör bulunur. Jeneratörün içinde bir güç kaynağı vardır. Bu, elektrik üretimi yapar ve pilin çalışmasını düzenler.
Kalp ile kalp pili jeneratörü arasında gerçekleşen güç aktarımı elektrot adı verilen özel kablolarla sağlanır. Bunlar bir veya birden fazla olabilir.
Son jenerasyon piller genellikle 12 – 16 gram ağırlığa sahiptir. Generatörün imalatında Lityum malzemesinden faydalanılır. Elektrotların etrafı silikon malzemeyle kaplanır. Kalınlığı 1-2 mm civarında olan bu kablolar elektrik iletiminden sorumludur.
Tek odacıklı olanlarına VVI-ICD denir. Çift odacıklı modelleri ise DDD-ICD olarak bilinir.
- CRT (Kablolu Kalp Pilleri
Bunlar ‘biventriküler’ kalp pili olarak isimlendirilir. Elektroşok verebilme özelliğine sahip çeşitleri de vardır. Onlara ise CRT-D adı verilir.
Her iki tipte ortak özellik 3 kablo veya elektrotun olmasıdır.
Kalp yetmezliğine sahip hastalarda kalbin kasılma gücünü artırabilmek ve elektrik sisteminde meydana gelen eksikliği tamamlamak için kullanılır.
Not: Çeşitli kalp pillerinde ‘Rate Adaptive’ (Hız Duyarlı) olarak adlandırılan bir özellik vardır. Bu özellik genellikle aktif bir yaşam temposuna sahip olanlarda veya çocuklarda kullanılır. Bu özelliğe sahip piller metabolizmadaki anlık hız değişikliklerini algılayarak vücudun o anki nabız ihtiyacını doğru bir şekilde ayarlar.
Kalp Pili Nasıl Takılır?
Bu cerrahi işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Köprücük kemiğinin yaklaşık iki santim altına küçük bir kese açılır ve kalp pili buraya yerleştirilir. Operasyon, skopi cihazı eşliğinde ve kateter laboratuvarında yapılır.
İşlem, göğüs ile omuz bölgesi arasına açılan bir kesi ile başlar. Bu bölgeden derinlere doğru ilerlenir ve pili yerleştirmek için bir cep açılır. Yerleştirilecek kablolar koldan gelen ana toplardamarlardan (axiller ven, subclavian ven) ilerletilerek uygun bir yere sabitlenir.
Kablonun pil ile bağlantısı sağlanır. Ardından pil, kas tabakasının içine veya altına denk gelecek biçimde yerleştirilir. Cilt ve kas tabakaları dikilir. Böylelikle oluşturulan cep kapatılmış olur. Operasyondan sonra yaklaşık 10 gün boyunca yara bakımı ve pansuman gerekir.
Farklı dikiş yöntemleri bulunduğu için dikişlerin ne zaman alınacağı hastadan hastaya değişir.
Söz konusu işlem ortalama 30-60 dakika sürer. Kalıcı kalp pilinin takılma süresi ise çoğunlukla 1-2 saattir. Ancak 3 odacıklı Pacemakerler takılırken koroner sinüsü bulmak ve leadi yerleştirmek daha uzun sürebilir. Bunun sonucunda işlem süresi 3-4 saate çıkabilir.
Pil cebinde ve damara giriş yapılan bölgede morarma, kanama ve ilerleyen zamanlarda enfeksiyon görülme riski vardır. Ayrıca kalp pilinde teknik fonksiyon bozukluklarının görülmesi veya pil kablosunun yerinden çıkması da mümkündür. Ancak bunlar oldukça seyrek karşılaşılan komplikasyonlardır.
Kalp pilinin ömrü hastanın rahatsızlığına ve kullanılan pilin türüne göre 5-10 yıl arasında farklılık gösterir. Batarya ömrü kısaldığı zaman küçük bir cerrahi operasyon ile yenisi takılabilir.
Kalp Pili Neden Takılır?
- Kalp pilinin iki temel işlevi vardır: Kalpte uyarı yavaş olduğunda veya hiç olmadığında gerekli uyarıyı meydana getirmek; kalbin doğal aktivitesini izleyerek gerektiğinde uyarı çıkarma. Kalbin kendi ritmi varsa pulse generatör herhangi bir uyarı çıkarmaz.
- Bazı aritmi türleri ölümcül olabilir. Bu durumların tedavisinde ‘ICD’ olarak adlandırılan, elektroşok özelliğine sahip kalp pillerinden yararlanılır. Örneğin; ventriküler fibrilasyon, ventriküler flatter, ventriküler taşikardi gibi durumlar bunlardan bazılarıdır.
Kalp Pili Fiyatları
Kalp pili fiyat seçenekleri markaya ve pilin özelliklerine göre değişir. Her kalp pilinin işlevi ve yapısı farklıdır.
Fiyatlandırma, kalp pilinin çeşidine ve hangi marka tarafından üretildiğine göre belirlenir. Hangi hasta için hangi kalp pilinin gerektiğine rahatsızlığın türü ve derecesi doğrultusunda, ayrıntılı klinik muayene ile karar verilir. Kalp pili nedir? Sorusundan sonra ameliyatı hakkında da bilgi verelim.
Kalp Pili Ameliyatı
Kalp pili ameliyatı normal bir ameliyathanede yapılmaz, anjiografi ünitesinde gerçekleştirilir. Çünkü kalp pili elektrotlarının yerleştirilme yerleri x-ray ışınları ile görüntülenir.
Kalp pilinin uygulanışı için iki yöntem mevcuttur:
- Epikardiyal Yol
Elektrot, doğrudan kalbin adelesine dikilerek bağlanır. Genel anesteziyle gerçekleştirilir ve nadiren tercih edilir.
- Endokardiyal Yol
Elektrot, kalbin içine bir damardan geçirilmek suretiyle yerleştirilir. Operasyon lokal anestezi ile yapılır.
Endokardiyal Kalıcı Kalp Pili Uygulaması
Bu uygulama, radyoskopi cihazı altında ve özel katater laboratuvarında yapılır. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanır. Hekimin ve yardımcı personelin ağzında maske, başında kep ve üzerinde steril giysi bulunur.
Hastanın göğsü özel solüsyonlar yardımıyla temizlenir. Ardından steril bir örtü örtülür. Kalp pili genelde köprücük kemiği altına konulur.
Bu kesi yerinden 1, 2 veya 3 lead geçirilip kalpte istenilen boşluğa yerleştirilir. eadin uyarı algılama ve uyarı çıkarma durumu eşik ölçümü ile test edilir.
Herhangi bir sorun olmadığı kesinleştirildikten sonra kesi yerindeki damara ve dokulara bağlanır.
Öteki ucu ise pulse generatöre bağlanıp cilt altında özel olarak hazırlanan cebe yerleştirilir. Daha sonra cilt kapatılır.
Operatör, hangi kalp odacığının uyarılacağını önceden belirlemelidir.
- Tek odacıklı Uyarım: Bunun için sağ ventrikül veya sağ atrium seçilir. Sadece tek bir lead ile yapılır.
- İki Odacıklı Uyarım: Kalbin sağ ventrkülü ve sağ atriumu aynı anda uyarılır. İki lead sağ ventriküle ve sağ atrium yerleştirilir.
- Üç Odacıklı Bi-Ventriküler Uyarım: Bu uyarım şekli kalp yetersizliğinde tercih edilir. Leadler; koroner sinüs, sağ ventrikül ve Sağ atrium olmak üzere 3 bölgeye yerleştirilir. Bu durumda sol ventrikül, sağ ventrikül ve Sağ atrium uyarılmış olur.
Kalp Pili Ameliyatı Sonrası
- Yara yeri kapatılır ve hastanın ilk 12 saat boyunca istirahat etmesi istenir.
- Ertesi günden itibaren düzenli olarak yara yeri bakımına başlanır.
- Kalbin içine yerleştirilen elektrotların konumu ve pacemakerin verileri göğüs radyografisiyle kontrol edilir.
- Hastalar çoğu zaman 2-3 gün içinde taburcu edilir. Hastanın durumuna göre bu süre biraz daha uzayabilir.
- Yara hangi taraftaysa, o taraftaki omzu 1 ay boyunca fazla hareket ettirmemek gerekir. Omuz üstüne doğru germe, ağır yük kaldırma gibi hareketler yapılmamalıdır. Aksi takdirde kablonun bağlanmış olduğu kas gruplarında pozisyon değişikliği olabilir ve kablo yeri değişebilir.
- Kalp pilinin konulduğu yere basınç uygulamaktan kaçınılmalıdır.
- 20-30 gün kadar yüzüstü yatmaktan uzak durulmalıdır.
- Yara yeri kuru ve temiz tutulmalıdır. İlk 1 hafta sonrası yara bakımı doktor tarafından yapılır ve iyileşme süresince nelere dikkat etmeniz gerektiği anlatılır.
- Tanısal amaçla kullanılan ultrason cihazlarının kalp pilinden uzak tutulması gerekir. Bazı binaların girişinde vey ahava alanlarında bulunan cihazlar da kuvvetli elektromanyetik etkisiyle kalp piline zarar verebilir. Bu gibi durumlara karşı, kalp pili kartınızı yanınızda taşımanız önerilir.
- Cep telefonu kullanırken telefonunuzu pilin olmadığı tarafta tutmalısınız. Telefonunuz açıkken yine pilin uzağında tutmaya özen göstermelisiniz. Örneğin göğüs cebinize koymamalısınız.
- Ne zaman araba kullanmaya ve cinsel ilişkiye başlayabileceğinizi doktorunuzla konuşun.
- Göz kararması, baş dönmesi, bacaklarda şişlik, bayılma, nefes almada zorluk gibi şikâyetler yaşarsanız doktorunuzu bilgilendirin.
- İlaçlarınızı doktorunuzun bildirdiği şekilde kullanın.
- Dişçinize ve diğer doktorlarınıza kalp piliniz olduğunu söyleyin. Çünkü tıbbî ekipman türlerinin bazıları kalp pilinin çalışmasını etkileyebilir.
Kalp Pili Ameliyatından Sonra Kontrol
Bütün pil markaları için farklı programlayıcı cihazlar vardır. Bunlar dizüstü bilgisayarlarla benzerlik gösterir. Cilt üzerinden wifi aracılığıyla veya kablolu olarak bir aparat ile pil verilerini toplar. Daha sonra bunları analiz eder.
Hiçbir problem saptanmazsa rutin kontrollerin 6 ayda bir kez gerçekleştirilmesi gerekir. Klinik sebeplerle ihtiyaç duyulması hâlinde kontrollerin daha kısa süreli planlanması mümkündür.
Kalp pili kontrolü sırasında şunlar yapmak gerekir :
- Pil cebi incelenir. Pilin cilt üzerine baskı yapıp yapmadığına bakılmalıdır.
- Hastadan derin nefes alması ve belli kol hareketlerini yapması istenir. Bu şekilde pil fonksiyonları kontrol edilir.
- Pil elektrotlarını (kabloları) kontrol etmek için akciğer grafisinden yararlanılır.
- Programlayıcı yardımıyla pil ölçümleri gerçekleştirilir. Böylelikle pilin devreleri ve diğer sistem elemanları gözden geçirilir.
- Kalp Pili Takılan Hastaların Yorumları
Kalp pili takılan hastaların yorumları arasında olumlu veya olumsuz görüşler bulunabilir. Yorumlar gözünüzü korkutmamalıdır. Her operasyon herkeste farklı sonuç verebilir. Ondan dolayı yorumlara bakarak ameliyat olmaktan vazgeçmek gibi bir hataya düşmemelisiniz. Kalp pili nedir hakkında önemli soru ve cevaplara bakalım.
Kalp Pili Takılan Hastalar Ne Kadar Yaşar?
Bu soruyu cevaplandırırken belli bir zaman aralığı tahsis etmek doğru olmayacaktır. Zira tahmini yaşam süresi; operasyonun başarısına, kalp pilinin çeşidine ve performansına, hastanın genel sağlık durumuna ve taşıdığı risk faktörlerine göre değişir.
Hasta ömrünü ve pil ömrünü kesin olarak öngörmek imkânsızdır. Kalp hızı bataryanın enerji tüketimini doğrudan etkiler. Kabacak ifade etmek gerekirse kalp pillerinin ömrü 5-15 yıl arasında değişiklik gösterir.
Sık Sorulan Sorular
- Kalp Pili Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Kalp ileti ve elektriksel sistemlerdeki problemlerde bu cihazlardan ayrarlanılır. Ritim bozuklukları, kalp hızındaki anormallikler buna örnektir.
- Kalp Pili Çeşitleri Nelerdir?
Bunlar kalıcı ve geçici olmak üzere ikiye ayrılır. Lead (elektrottur) ve jeneratör içerir. Pilin özelliği doğrultusunda elektrot takılması mümkündür.
- Kalp Pili Taktıranlar Cep Telefonu Kullanabilir mi?
Evet. Ancak telefonun kalp pilinden en az 15 cm uzakta taşınmalıdır. Yine de bu hastaların uzun süre telefonla konuşmaktan kaçınmaları önerilir. Kablosuz şarj özelliği bulunan cep telefonları, akıllı saat gibi giyilebilir cihazlar mıknatıs barındırabildiği için pil ile etkileşime girebilir. Bunların ICD ve pil cihazını geçici olarak devreden çıkarması mümkündür. O yüzden bu cihazların kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Kalp Pili Olanlar Araba Kullanabilir mi?
Pil takıldıktan sonraki ilk 15 gün araba kullanılmamalıdır. Ardından, pil cebiyle ilgili herhangi bir şikâyet yoksa araba kullanmaya başlanabilir. Fakat ICD’lerin yani şok veren cihazlar takılmış ve şok tedavisi yapılmışsa daha dikkatli olunmalıdır. Mesleği gereği devamlı araç kullanması gereken kişiler durumu doktoruyla konuşmalıdır.
- X-Ray Cihazları Kalp Piline Zarar Verir mi?
Güvenlik birimlerinde, AVM’lerde, hava alanlarında bulunan X-Ray tarama cihazları kalp pili programlarını etkileyebilir. Fakat bu durum yeni nesil pillerde çok nadirdir. Buna rağmen hastalar bu cihazlarının olduğu yerlerden geçmemeye gayret etmelidir.
Kontrol amacıyla kullanılan metal dedektörlerinin de pil bölgesine 15 santimden daha fazla yaklaştırılmaması gerekir. Yoksa pilin çalışması bundan negatif yönde etkilenebilir.
- Kalp Pili Olanlar Uçağa Binebilir mi?
Seyahat etmekte, uçağa binmekte herhangi bir sakınca yoktur. Fakat uçak yolculuğu öncesinde sizden kalp pili kartınız istenebilir.
- Elektrikli Cihazlar Kalp Pilini Etkiler mi?
Günlük hayatta veya ofislerde kullanılan elektrikli âletlerin kalp piliyle doğrudan etkileşime girdiğini gösteren bir çalışma yoktur.
- Kalp pili ayarları değiştirilebilir mi?
Bunlar, programlayıcı adı verilen cihazla istenildiği gibi özelleştirilebilir. Herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmez.