laptop incelemeoyunpcmobilotomobil

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır ? PRATİK ANLATIM

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır ? PRATİK ANLATIM
PC
03.07.2022
738
A+
A-

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır ? Pratik Anlatım ve Diğer Sorunlarınız İçin Detaylı Çözüm İçin Makalemizin İlgili Bölümlerini Kullanabilirsiniz

İçindekiler

İnternet kullanımının artışı ve teknolojinin gelişmesiyle beraber SMS kullandığımız günler geride kaldı, yerini WhatsApp gibi ücretsiz uygulamalar doldurmuş durumda. Playstore’da 5 milyardan fazla kullanıcı tarafından indirilen WhatsApp uygulaması; hızlı, basit ve işlevsel olması ile ön plana çıkmaya devam ediyor. Uygulamayı bilgisayarından kullanmak isteyen kullanıcıların merak ettiği konular arasında; whatsapp web nasıl açılır, whatsapp web tarayıcısı, whatsapp web masaüstü gibi sorular yer alıyor.

Okurlarımız için yazımızda bilgisayardan WhatsApp kullanmak için izlenmesi gereken adımları ve güvenli bir şekilde WhatsApp Web uygulamasından nasıl çıkış yapılır anlatıyor olacağız.


WhatsApp Web Ne İşe Yarar?

Android, İOS veya farklı işletim sistemlerine sahip akıllı telefonlarda kullanılan WhatsApp mobil uygulamasının bilgisayar uygulaması yada internet tarayıcısı üzerinden kullanılabilen versiyonu WhatsApp Web olarak adlandırılıyor.

WhatsApp Web, 2016 yılının ortalarında geliştirilmeye başlandı, Windows ve macOS işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılmak üzere tanıtımı yapıldı.


WhatsApp uygulamasını bilgisayarınızdan kullanmak istiyorsanız karşınıza iki seçenek çıkıyor:

  • WhatsApp Web : WhatsApp uygulamasının bilgisayar tarayıcısı ile kullanılabilen versiyonu
  • WhatsApp Masaüstü : Bilgisayarınıza indirilebilen WhatsApp uygulaması

WhatsApp uygulamasını sadece tarayıcınız üzerinden kullanmak istiyorsanız herhangi bir uygulama indirmenize gerek kalmıyor, fakat masaüstü uygulaması kullanmak istiyorsanız WhatsApp indirme sayfasına giderek bilgisayarınıza uygun sürümü indirmeniz gerekiyor.

WhatsApp Web Ve WhatsApp Masaüstü Sürümü Mobil Uygulama İle Aynı Mı?

Masaüstü uygulaması veya tarayıcı üzerinden QR kod yardımı ile giriş yaptığınız WhatsApp sürümleri tamamen cep telefonunuz ile senkronize bir şekilde çalışıyor. Telefonunuza gelen WhatsApp mesajını eş zamanlı olarak hem telefonunuzdan hem de Web/Masaüstü sürümlerinden görüntüleyebilirsiniz.

WhatsApp Web uygulamasının geliştirilmeye başlandığı ilk günlerde cep telefonu kapalı olduğunda veya internete bağlı olmadığında Web sürümü kullanılamıyordu. Günümüzde yapılan güncellemeler ile beraber telefonunuz internete bağlı olmasa bile Web sürümünü kullanmaya devam edebilirsiniz. ‘WhatsApp’ kelimesi ‘WP’ olarak da kullanılmaktadır. (WP Web, wapp web gibi kısaltmaları da biliniyor.)

WP Web uygulamasını kullanabilmek için öncelikle telefonunuzda WhatsApp mobil uygulamasının yüklü olması gerekiyor. Android, İOS veya farklı işletim sistemine sahip cep telefonuna WhatsApp uygulamasını yükledikten sonra bilgisayar tarayıcınız üzerinden sorunsuz bir şekilde WhatsApp Web uygulamasını kullanabilirsiniz.

WP Web kullanabileceğiniz tarayıcılar:

  • Opera
  • Firefox
  • Safari
  • Chrome ve benzeri tarayıcıların genellikle hepsinde çalışmaktadır.

WhatsApp web sürümünü kullanabilmek için mobil cihazınız üzerinden uygulamanın son sürümünü indirmeniz veya güncellemeniz gerekiyor.

WhatsApp Web Nasıl Giriş Yapılır?

Web tarayıcısı üzerinden WP uygulamasını kullanabilmek için temelde iki şeye ihtiyacınız var, internet tarayıcısı yüklü olan bir bilgisayar ve WhatsApp mobil uygulaması kurulmuş bir cep telefonu. Bahsettiğimiz bu iki ihtiyacı karşılaşıyorsanız sorunsuz bir şekilde web tarayıcısı üzerinden WhatsApp kullanabilirsiniz. Web tarayıcısı üzerinden uygulamayı kullandığınızda cep telefonunuza gelen mesajları telefonunuzda olduğu gibi anlık bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

WhatsApp Web’e giriş yapmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.

Android İşletim Sistemine Sahip Telefonlarda WhatsApp Web’e Giriş Yapmak

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır ? Samsung, Xiaomi gibi android işletim sistemine sahip cep telefonlarında web sürümüne giriş yapmak için izlemeniz gereken adımlar:

1 – Web tarayıcınızı açın ve URL kısmına web.whatsapp.com yazın, karşınıza çıkan ekran aşağıdaki fotoğraf gibi olacaktır.

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır

Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi bir QR kod sizi karşılayacak

2 – Cep telefonunuz ile WhatsApp uygulamasına giriş yapın

3 – WhatsApp uygulamasında ana ekranda bulunan (sağ üst köşede) üç noktalı simgeye tıklayın

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır

4 – Üç noktaya tıkladığınızda karşınıza çeşitli menüler çıkacak, bu menüler arasından Bağlı Cihazlar kısmına tıklıyoruz.

5 – Açılan sayfada Cihaz Bağla kısmına tıklıyoruz

6 – WhatsApp uygulamasına veya telefonunuza güvenlik amacı ile bir şifre(biometrik yada şekil) koyduysanız uygulama sizden bu şifreyi girmenizi isteyecektir. Doğrulama işlemini yaptıktan sonra cep telefonu kamerası ile QR kodu okutarak WhatsApp web sürümüne giriş yapabilirsiniz.

7 – QR kodu okumak için karşınıza çıkan telefon ekranında WhatsApp uygulaması sizden kamera izni isteyebilir. Eğer daha önce WhatsApp uygulamasına kamera erişimi izni vermediyseniz QR kodu okutmak için izin vermeniz gerekiyor.

8 – Yukarıdaki adımları başarılı bir şekilde tamamlayarak web sürümüne giriş yapabilirsiniz. Web sürümüne giriş yaptığınızda eski mesajların web sürümüne aktarıldığını göreceksiniz. Genellikle 1 dakikadan daha kısa süren bu işlemin ardından web sürümünü kullanmaya başlayabilirsiniz.

İOS İşletim Sistemine Sahip Telefonlarda (iPhone) WhatsApp Web’e Giriş Yapmak

WhatsApp Web ‘ e İOS işletim sistemine sahip cep telefonlarından Web sürümüne giriş yapmak için izlemeniz gereken adımlar, Android işletim sistemi aşamaları ile benzerlik gösteriyor.

iOS (Apple) cihazlarda Watsap Web sürümünü kullanmak için aşağıdaki adımları takip edin:

1 – İnternet tarayıcısı aracılığı ile web.whatsapp.com adresine girin

2 – Yukarıda Android aşamalarında da bahsettiğimiz gibi sizi bir QR kod karşılayacak

3 – QR kodu taramak için akıllı telefonunuz ile WhatsApp uygulamasını açmanız gerekiyor. Watsap uygulamasını açın.

4 – Mobil cihazınız ile uygulamayı açtıktan sonra ana ekranın alt menüsünde bulunan Ayarlar kısmına tıklayın.

5 – Ayarlar ekranın üst tarafında bulunan Bağlı Cihazlar kısmına tıklayın

6 – Karşınıza gelen sayfada Cihaz Bağla kısmına tıklayarak QR kodu tanıtmanız gerekiyor.

7 – Eğer güvenlik amacı ile FaceID veya TouchID gibi önlemler kullanıyorsanız QR kodu taramadan önce güvenlik doğrulaması yapmanız istenecektir. Bu tarz önlemler almadıysanız telefonunuzu kullanmak için koyduğunuz şifreyi girerek QR kod tarama işlemini yapmaya devam edebilirsiniz.

8 – Güvenlik aşamalarını geçtikten sonra telefon kamerası ile QR kodu taramanız gerekiyor. (Android işletim sisteminde de olduğu gibi uygulamaya kameranızı kullanma izni vermeniz gerekiyor, daha önce izin vermediyseniz.)

9 – İşlemleri doğru bir şekilde yaptığınızda web tarayıcınız yardımı ile uygulamanın web sürümünü kullanmaya başlayabilirsiniz.

Not : Unutmadan söyleyelim; WhatsApp bir telefon numarası için maksimum 4 farklı hesaba bağlanma imkanı sunuyor. 4 cihazdan fazla tarayıcıda web sürümünü kullanmak istediğinizde bağlı olan cihazların birinden çıkış yapmanız gerekiyor. Ek olarak web.whatsapp.com adresinde bulunan QR kod belirli aralıklar ile değişmektedir. Güvenlik açısından WhatsApp tarafından alınan bu önlem, QR kodun art niyetli kişilerin eline geçmemesi için yapılmış bir güvenlik önlemidir. Web sürümüne giriş yapmak istediğinizde telefon ile tamamlamanız gereken adımları tamamlayın ve hızlı bir şekilde QR kod değişmeden kodu tarayın. Bu sayede whatsapp web sürümüne giriş yapabilirsiniz.

WhatsApp Masaüstü Uygulaması

Dünyanın en popüler ücretsiz mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp uygulamasını bilgisayarından kullanmak isteyen kullanıcılar için alternatif olarak masaüstü uygulaması da bulunuyor.

Masaüstü uygulamasını Microsoft Store, Apple App Store yada https://www.whatsapp.com/download/ adresinden kolaylıkla indirebilirsiniz.

WhatsApp Web Masaüstü uygulamasını bilgisayarınıza yüklemek için firmanın belirlediği işletim sistemi gereksinimlerini karşılayan bir bilgisayara ihtiyacınız var.

WhatsApp Masaüstü uygulaması işletim sistemi gereksinimleri (sadece bu cihazlara yüklenebilir)

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır
  • Windows 8.1 yada daha güncel bir Windows işletim sistemi
  • macOS 10.11 yada daha güncel bir macOS işletim sistemi

Ek olarak diğer tüm işletim sistemlerinde Web sürümünü kullanabilirsiniz.

WhatsApp masaüstü sürümü için yukarıda bahsettiğimiz Android ve İOS işletim sistemi giriş aşamalarını takip ederek giriş yapabilirsiniz.

Masaüstü uygulamasını indirerek tarayıcıya ihtiyaç duymadan uygulama aracılığı ile bilgisayarınızdan WhatsApp kullanabilirsiniz. Masaüstü uygulamasına giriş yaptığınızda, çıkış yapmadıkça hesabınızın açık kalacağını unutmayın. Web sürümünde de olduğu gibi maksimum 4 farklı bilgisayarda hesap açabilirsiniz.

Maksimum 4 cihazda hesap açabilirsiniz

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır

WhatsApp, kullanıcıların güvenliği için bir telefon numarası ile maksimum 4 farklı hesaba bağlanma imkanı sunuyor. 4 cihazdan fazla tarayıcıda web sürümünü kullanmak istediğinizde bağlı olan cihazların birinden çıkış yapmanız gerekiyor. Ek olarak web.whatsapp.com adresinde bulunan QR kod belirli aralıklar ile değişmektedir. Güvenlik açısından WhatsApp tarafından alınan bu önlem, QR kodun art niyetli kişilerin eline geçmemesi için yapılmış bir güvenlik önlemidir. Web sürümüne giriş yapmak istediğinizde telefon ile tamamlamanız gereken adımları tamamlayın ve hızlı bir şekilde QR kod değişmeden kodu tarayın. Bu sayede whatsapp web sürümüne giriş yapabilirsiniz.

WhatsApp Web / Masaüstü Nasıl Kullanılır?

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır Tıpkı mobil uygulamada olduğu gibi birçok özelliği web ve masaüstü sürümlerinde de kullanmak mümkün. Bu başlığın altında okurlarımıza web ve masaüstü sürümleri ile ne gibi işlemler yapabileceklerini anlatıyor olacağız. Pratik ipuçlarına sahip olmak ve web/masaüstü sürümleri ile ilgili detayları öğrenmek için yazımızı takip edin.

WhatsApp Web ve Masaüstü Özellikleri

İster web ister masaüstü sürümünü kullanın her iki sürümle yapabileceğiniz özellikler mobil WhatsApp uygulaması ile neredeyse aynı. Bu özellikler şu şekilde:

  • Mesaj gönderme
  • Sesli mesaj gönderme
  • Dosya gönderme
  • Fotoğraf gönderme

WhatsApp Web İle Mesajlaşma

Mobil, web ve masaüstü sürümlerinin günümüzde bu denli popüler olmasının temel nedeni basit bir arayüze sahip olması diyebiliriz. Geçmişte bir insana mesaj göndermek istediğimizde SMS yöntemini kullanıyorduk, günümüzde ise akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile beraber mobil uygulamalar SMS’in yerini almış durumda.

WhatsApp uygulaması SMS’in yerine geçen en etkili yöntem olarak gözüküyor. Sadece internet bağlantısı ve mobil bir cihaz ile ücretsiz olarak dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insanlara veya arkadaşlarınıza mesaj göndermek oldukça basit.

WhatsApp web ile mesaj göndermek için tıpkı mobil uygulamada olduğu gibi mesaj göndermek istediğiniz kişiyi seçerek mesajınızı yazıyor ve ardından klavye bulunan enter tuşuna veya sohbet satırının sonunda bulunan gönder butonuna basıyorsunuz.

Cep telefonunuz ile web sürümü senkronize bir şekilde çalıştığı için bilgisayarınızın başında değilseniz konuşmalarınıza telefondan da devam edebilirsiniz.

WhatsApp Web İle Sesli Mesaj Göndermek

Web sürümü ile sesli mesaj göndermek biraz mantıksız desek yanılmış olmayız, fakat bilgisayarınıza bağlı bir mikrofon var ise tıpkı mobil uygulamada olduğu gibi ses gönderme butonuna basarak sesli mesaj gönderebilirsiniz.

Sesli mesaj gönderme özelliği WhatsApp uygulamasının en çok kullanılan fonksiyonlarından birisi olduğu için web sürümüne de geliştiriciler tarafından sonradan dahil edilmiştir. Eğer daha önce web tarayıcınız üzerinden web.whatsapp.com sitesi aracılığı ile sesli mesaj göndermediyseniz, mikrofon erişimi için web.whatsapp.com adresine izin vermelisiniz.

WhatsApp Web İle Dosya/Fotoğraf Gönderme

Mobil uygulamada olduğu gibi web/masaüstü sürümleri ile de WhatsApp üzerinden dosya ve fotoğraf gönderebilirsiniz. Sohbet ekranın altında bulunan ataç simgesine tıklayarak göndermek istediğiniz dosya türünü seçebilirsiniz.

Gönderebileceğiniz dosya türleri; fotoğraf, belge ve kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bilgisayarınıza bağlı bir kamera var ise fotoğraf çekerek herhangi bir sohbette paylaşabilirsiniz. Tıpkı sesli mesaj gönderirken tarayıcınızın verdiği mikrofon erişimi uyarısı gibi, kamerayı ilk defa kullanıyorsanız kamera erişimine izin vermeniz gerekiyor.

Web veya masaüstü sürümleri ile dosya göndermek için sürükle-bırak yöntemini kullanabilirsiniz, ek olarak tekrar ataç simgesine tıklayarak belge butonuna tıklayın göndermek istediğiniz belgeyi seçerek herhangi bir sohbette paylaşın. (Maksimum dosya boyutu 100 MB)

WhatsApp Web Sürümünden Çıkış Yapmak

Wp web sürümü çıkış yapılmadıkça açık kalacağı için oturumu sonlandırmak isteyebilirsiniz. İster bilgisayardan ister telefondan açık olan olan tüm web/masaüstü oturumlarını sonlandırmak mümkün

Bilgisayar İle Web Sürümünden Çıkış Yapmak

Tarayıcı yardımı ile giriş yaptığınız whatsapp oturumlarını çeşitli sebepler ile sonlandırmak istiyorsanız izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:

1 – Açık olan web sürümü sekmesine tıklayın

2 – Sol üst tarafta bulunan üç noktaya tıklayın

3 – Karşınıza çıkan seçenekler arasında çıkış butonuna tıklayın (yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi)

4 – “Çıkış yapmak istediğinizden emin misin?” uyarısına ‘evet’ deyin ve güvenli bir şekilde çıkış yapın.

Tekrar giriş yapmak istediğinizde yukarıda bahsettiğimiz giriş yapma adımlarını takip edebilirsiniz.

Telefon İle Whatsapp Web/Masaüstü Oturumlarını Sonlandırma

Akıllı telefon yardımı ile açık olan tüm wp oturumlarını tek tıklama ile sonlandırabilirsiniz. Web/masaüstü oturumlarını takip edebileceğiniz menüye giriş yapmak için; mobil uygulama üzerinden Bağlı Cihazlar menüsüne girmeniz gerekiyor.

Bağlı cihazlar menüsüne girdiğinizde açık olan tüm oturumları inceleyebilirsiniz, eğer güncel olarak kullandığınız bir oturum yoksa karşınıza çıkan sayfada bulunan tüm oturumları kapatmanızı tavsiye ediyoruz.

Örneğin yukarıdaki fotoğrafı incelediğimizde masaüstü uygulamasında açık bir oturum görünüyor. Bu oturumu sonlandırmak için ‘Windows’ yazısının üzerine tıklayarak oturumu sonlandırabiliriz. Web veya masaüstü uygulamasında oturum açtığınızda telefonun bildirimler kısmında açık olan oturumlar size uygulama tarafından gösterileceği için, haberiniz olmadan açılan oturumları (neredeyse mümkün değil) kapatmanız ve telefonunuzu virüs taramasından geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Hiç kimse kişisel mesajlarının üçüncü bir kimse tarafından okunmasını istemez, bu sebeple açık olan oturumları takip edin ve kullanmadığınız oturumları işiniz bittiğinde mutlaka sonlandırın.

WhatsApp Web Bilgisayarda Hep Açık Kalır Mı?

Tarayıcınızın ayarlarını değiştirmediyseniz, ziyaret ettiğiniz siteler ve site ayarları tarayıcı tarafından saklanmaktadır. Bu işleme ‘çerezler’ adı veriliyor. web.whatsapp.com internet sitesinde oturum açtığınızda oturum bilgileri ‘çerezler’ kısmında saklandığı için tarayıcı açıp kapattığınızda sizden tekrar giriş yapmanız istenmiyor. WhatsApp tarafından yapılan güncellemeler ile beraber, web sürümünde oturum açıldığında telefon kapalı olsa bile oturum açık kalmaya devam ediyor.

Fakat… Üçüncü parti bir yazılım aracılığı ile yada tarayıcınızın ayarlar kısmında bulunan özellikler ile tarayıcıyı her açıp kapattığınızda çerezler siliniyor ise endişe etmenize gerek yok, oturumunuz tarayıcı kapattığınızda sona erer.

İnternet cafe veya toplu kullanım alanlarında wp hesabınıza tarayıcı üzerinden giriş yaptıysanız, telefonunuz ile uygulama üzerinden oturumun sonlandığını kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

WhatsApp Web QR Kodu Sorunu

İnternet bağlantısında yaşanan sorunlar nedeniyle QR kodun yüklenmediği durumlar ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bazen tarayıcı kaynaklı yaşanan bu problemi çözmek için; internet bağlantınızı kontrol etmenizi veya tarayıcı geçmişini silip tekrar denemenizi tavsiye ediyoruz.

Eğer çok eski bir tarayıcı ile web sürümüne giriş yapmaya çalışıyorsanız tarayıcıyı güncelleyerek tekrar giriş yapmayı deneyin.

WhatsApp Web QR Kodu Okumuyor

Wp Web sürümünü kullanmak için uygulamanın en son sürümünün telefonunuza yüklü olması gerekiyor, ayrıca telefon kamerası QR kodu okurken tam olarak odaklanması gerekiyor, bu sebeple düşük ışık altında veya çok parlak ekranlarda QR kod okumaya çalışıyorsanız sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bazı durumlarda ise telefon kamerası buharlandığı için QR kodu okumaması mümkün. Telefonun kamerasını kuru bir bez ile temizleyerek tekrar deneyebilirsiniz.

En sık karşılaşılan hatalardan birisi ise internet kaynaklı sorunlar, internet bağlantınız çok yavaş ise QR kod okuma işlemi normalden daha da uzun sürer. İnternet bağlantınızı kontrol ettikten sonra tekrar denemenizi tavsiye ediyoruz.

Eğer tarayıcı üzerinden birden fazla sekme açıksa yine QR kod okumama sorunları ile karşı karşıya gelebilirsiniz, tarayıcı üzerinde bulunan tüm sekmeleri kapatın ve tarayıcı geçmişini temizleyerek tekrar QR kodu okumayı deneyin.

İsterseniz Aşağıdaki Videoyu İzleyerekte WhatsApp Web Nasıl Kullanılır ? Öğrenebilirsiniz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.