Windows 10 Format Atma 2022
Windows 10 format atma 2022 makalemize hoş geldiniz. Windows 10 bilgilerini bilgisayara format atmak için önce bir yedekleme yapmanızı öneririz. Çünkü ”C” diskinde kaybetmek istemediğiniz bazı dosyalar olabilir.
Bir USB belleğe veya bulut platformuna yedekleyerek veri kaybını önleyebilirsiniz. Format işleminden sonra verileri kurtarmak imkânsız olmayacaktır. Ancak bunun kesinlikle çok uzun ve düşük başarı oranlı bir işlem olduğunu unutmayın.
Windows 10’u Biçimlendirme Aşamaları;
- Önemli dosyalarınızı yedekleme
- Windows 10 yükleme dosyasını indirin
- Windows 10 yükleme diskini hazırlama
- BIOS ayarları
- Disk bölümleme, biçimlendirme
- Windows 10’u yükleme
Windows 10 Yükleme Dosyasını Hazırlama
Windows 10 formatlama işlemine başlamadan önce, Windows 10 için yükleme dosyalarını indirmeniz gerekir. Ardından, indirdiğiniz Windows 10 Yükleme Aracından seçim yapın. Ardından 64 Bit işletim sistemini seçin ve USB çubuğundaki yükleme moduna geçin. Bu işlemden sonra USB belleğinizin içindeki tüm verilerin silineceğini unutmayın!
Windows 10 Formatı için BIOS Ayarları
Windows 10 biçimlendirme işlemi sırasında birçok kişinin kafası karışıyor. Ama aslında bu oldukça basit bir süreç olarak geçer. Masaüstü bilgisayarlarda genellikle “Delete” tuşuyla ulaştığınız BIOS ekranında “Önyükleme Önceliği” bölümünü bulun. Windows 10, yükleme dosyalarınızı yüklediğiniz USB çubuğunun markasına veya modeline yazacak, en üste taşıyacaktır. Ardından F10 tuşuna basın, ayarları kaydedin ve bıos’tan çıkın.
Bıos Ayarları
Eski bir cihazınız varsa, bıos ekranınız aynı olabilir. Ancak yine de benzer işlemleri gerçekleştireceksiniz. Dizüstü bilgisayarlarda, genellikle F1 veya F2 tuşuyla açılan BIOS’u girin. Önyükleme bölümünü bulun. Ardından dosyaları yazdırdığınız USB çubuğunu önyükleme aygıtı önceliği bölümünden en üste alın, F10 ile kaydedin ve çıkın.
Windows 10 Nasıl Biçimlendirilir
Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra, önünüzde Windows simgesi belirecek ve yükleme ekranı kısa bir süre sonra görünecektir. Bu aşamaya geldikten sonra “Ürün anahtarım yok” seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz. Daha önce kullandığınız bir anahtarınız varsa, onu otomatik olarak algılar.
Bundan sonra, yüklemek istediğiniz Windows 10 sürümünü soran bir ekran görünecektir. Windows 10 Home veya Windows 10 Pro’yu yükleyebilirsiniz, donanımınız biraz daha zayıfsa Windows 10 Home daha iyi bir seçenek olabilir.
Windows 10 Ana Sayfası
Şimdi en önemli kısım olan format ekranındayız. Burada diskinizin durumuna bağlı olarak farklı seçenekler bulacaksınız. Tüm diski tamamen temizleyecekseniz ve temiz bir kurulum gerçekleştirecekseniz. Tümünü seçin ve “Delete” tuşuna basın. Hepsini sildikten sonra, yalnızca bir sürücü kalacaktır.
Bu diski seçin“ ”Yeni” tuşu etkin olacaktır. Oradan, isterseniz diskinizi bölümleyebilirsiniz. SSD + HDD kullanıyorsanız, işletim sistemini doğrudan SSD’ye yüklemeniz gerekir. Ayrıca, önce Windows 10’u yükleyeceğiniz bölümü oluşturun.
Yedeklemeleriniz için başka bir disk kullanıyorsanız, kesinlikle seçmeyin ve işlem yapmayın. Aksi takdirde dosyalarınız silinir. 1024 MB disk alanının 1 GB disk alanına eşdeğer olduğunu unutmayın formatı buna göre yapın.
Son Kurulum
Windows 10’un yükleme süresi, bilgisayarınızın performansına bağlı olarak değişir. Bilgisayarınız otomatik olarak yeniden başlatıldıktan sonra USB belleği çıkarın. Sonra yukarıdakine benzer bir ekran görünecektir. İsterseniz buradan Microsoft hesabınıza bağlanabilir veya sınırlı yüklemeye devam etmemi söyledikten sonra yüklemeyi doğrudan sonlandırabilirsiniz.
Windows 10 Nasıl Format Atılır?
Windows 10 nasıl format atılır ile alakalı içeriğimiz ile yazımıza devam edeceğiz. Aşamalar şu şekildedir;
- Windows 10 için ISO dosyasını indirin.
- USB belleğin içini temizleyin
- ISO dosyasını bir program olmadan USB’ye yazdırın.
- Format İşlemini Başlatın
- Diski ve Windows’u yeniden yükleyin.
- Windows 10’u USB olmadan formatlayın.
Windows 10 Hangi Anahtarla Biçimlendirilir?
Windows 10 hangi anahtarla biçimlendirilir ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. BIOS menüsüne erişmek için, bilgisayarınızın güç tuşuna bastıktan sonra F2, F10 veya sil’i seçin (Her farklı model ve marka bilgisayarda farklılık gösterebilir.) Tuş kombinasyonlarına basmanız ve menüyü görene kadar basmaya devam etmeniz gerekir.
Bilgisayarı Sıfırladıktan Sonra Ne Yapmalı?
Bilgisayarı sıfırladıktan sonra ne yapmalı? Sıfırlama işlemi tamamlandığında, Windows oturum açma ekranı yönetici hesabını görüntüleyebilir ve kullanıcıdan parolayı isteyebilir. Yönetici hesabının parolası kutusunu tıklattığınızda, sıfırlamadan önce bilgisayara eklenen kullanıcı hesapları Windows’ta oturum açma seçenekleri olarak görüntülenir.
Windows 10 format atma 2022 gibi sizleri PC kategorimizde yer alan içeriklerimize Google aracı ile ulaşabilir ve daha pek çok bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz. Konumuz ile alakalı olan Windows 11 Hayatımız Kolaylaştıracak 5 Tane Özelliği makalemizi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.